Катар и  Обединените арабски емирства са в процес на възстановяване

...
Катар и  Обединените арабски емирства са в процес на възстановяване
Коментари Харесай

Катар и ОАЕ възстановяват дипломатическите си връзки

Катар и  Обединените арабски емирства са в развой на възобновяване на дипломатическите си връзки и на отваряне на посолствата си, споделиха двама осведомени източници, представени от Ройтерс.

Затоплянето на връзките идва повече от 2 години след края на протеста против Доха, който раздруса блока на подкрепящите Запада страни от Залива.

" Понастоящем активизирането на дипломатическите връзки, което ще включва и наново отваряне на посолствата, е в развой на осъществяване сред двете страни ", се споделя в изказване за Ройтерс на представител на ОАЕ. Представител на страна от Залива съобщи, че се чака доникъде на юни посолствата да бъдат отворени още веднъж и да бъдат назначени нови посланици. Трети източник заяви, че до няколко седмици дипломатическите връзки ще бъдат изцяло възобновени, написа Българска телеграфна агенция.

Възстановяването на връзките идва на фона на по-широкия районен блян към помиряване. Миналия месец Иран и Саудитска Арабия се съгласиха да възстановят връзките си след интервал на неприязън, траял с години. Периодът стана породи неустойчивост в Персийския залив и докара до подклаждане на войната в Йемен.

В средата на 2017 година Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет прекъснаха всички връзки с Катар поради обвинявания, че поддържа тероризма, визирайки ислямистки групировки. Според друго обвиняване Катар се сближава с Иран - изказване, което Доха отхвърли. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР